15 жнівень – Дзень здаровага харчавання

Рацыянальнае або адэкватнае харчаванне (лацінка. rationalis - разумны, асэнсаваны) - гэта фізіялагічна паўнавартаснае харчаванне здаровых людзей, якое адпавядае энергетычным, пластычным, біяхімічным патрэбам арганізма, забяспечвае сталасць унутранага асяроддзя арганізма (гамеастаз) і падтрымлівае функцыянальную актыўнасць органаў і сістэм, супраціўляльнасць да ўздзеяння неспрыяльных фактараў навакольнага асяроддзя на аптымальным узроўні ў розных умовах яго жыццядзейнасці.

Адэкватнасць харчавання забяспечваецца разнастайнасцю прадуктаў у рацыёне. У сутачным рацыёне павінны быць 6 груп прадуктаў:

1) малако і малочныя прадукты;

2) мяса, птушка, рыба, яйка;

3) хлебабулачныя, крупяныя, макаронныя і кандытарскія вырабы;

4) тлушчы;

5) бульба і гародніна;

6) садавіна, ягады, натуральныя сокі.

Для аптымальнага функцыянавання органаў і сістэм і нармальнай жыццядзейнасці арганізма неабходна рэгулярнае паступленне харчовых рэчываў і нутрыентаў - бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, вітамінаў і мінеральных рэчываў. Аптымальнае суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў у дзяцей старэй 1 гады і дарослых павінна складаць 1:1:4 па масе.

Сілкаванне - гэта не толькі паступленне харчовых рэчываў у арганізм, але і складаны працэс пераварвання, які цесна ўзаемазвязаны з усімі працэсамі нашага арганізма. Паступовае павышэнне фізічнай актыўнасці і паралельнае зніжэнне каларыйнасці рацыёну харчавання з'яўляюцца найлепшым сродкам барацьбы з залішняй масай цела.

Ежу неабходна ўжываць у адно і тое ж час з інтэрвалам не больш за 3,5-4 гадзіну. Апошні прыём ежы - за 2,5-3 гадзіны да сну.

Неабходнае колькасць вадкасці ў дзень, пры адсутнасці супрацьпаказанняў, павінна складаць 30-40 г на кілаграм масы цела чалавека. У сярэднім гэта складае 1,5-2,5 л. Частка з гэтай колькасці расходуецца на прыгатаванне ежы, іншая частка – у якасці пітва. Ідэальнай для пітва лічыцца чыстая (фільтраваныя або бутэляваная) негазаванай пітная вада. Можна таксама выкарыстоўваць мінеральную ваду з нізкай мінералізацыяй, чай (зялёны, чорны, каркадэ), натуральны кава, цыкорый, свежеотжатый сокі, травяныя адвары. Інтэрвал паміж пітвом і прыёмам ежы павінен складаць не менш 30 хвілін.

З рацыёну лепш выключыць фастфуд, газаваныя напоі, цукру, выпечку, чыпсы; паменшыць колькасць солі ў рацыёне (не больш за 5 грам у дзень), стравы запякаць, варыць, тушыць, рыхтаваць на пару; у дзень ёсць не менш 400 грамаў гародніны і садавіны.

Важным паказчыкам правільнага харчавання з'яўляецца апетыт як паказчык здароўя і нармальнай дзейнасці стрававальнай сістэмы.. Яго могуць душыць боль, уверх, празмерная разумовая і фізічная напруга, стрэсы, непрыемнае навакольнае становішча. Ежа, з'едзеная з задавальненнем, засвойваецца значна лепш.

Вельмі адмоўна ўплываюць на здароўе чалавека галаданне, пераяданне, недастатковы сняданак ці амаль поўная яго адсутнасць, непаўнавартасны (пераважна вугляводзісты) абед, шчыльная вячэра, інтэрвал мяжу прыёмамі ежы звыш 5 гадзін і ежа «спехам».

 

15 жнівень 2022 года ў ДУ «Гомельскі абласны цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя »будзе працаваць« прамая »тэлефонная лінія з кансультацыяй:

 

– лекара-гігіеніста аддзялення гігіены харчавання з 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 50-74-33;

– лекара па медыцынскай прафілактыцы аддзела грамадскага здароўя з 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 33-57-82.

каментаванне закрыты.

пошук
пераклад
EnglishБеларускаяFrançaisDeutschItalianoРусский
 рэдагаванне перакладу
па Transposh - translation plugin for wordpress
катэгорыі
уверх
© 2024    Капіраванне матэрыялаў сайта дазволена толькі пры наяўнасці актыўнай спасылкі