Здаровае харчаванне - гэта такое харчаванне, якое забяспечвае рост, аптымальнае развіццё, паўнавартасную жыццядзейнасць, спрыяе ўмацаванню здароўя і прафілактыцы неінфекцыйных захворванняў (КРЫШ), уключаючы дыябет, хваробы сэрца, інсульт і рак. У рацыён чалавека, які сілкуецца па такім прынцыпе, павінны ўваходзіць стравы, у якіх прысутнічаюць пажыўныя рэчывы - вавёркі, тлушчы, вугляводы, вітаміны, мікраэлементы.
Сутнасць правільнага харчавання складаецца ў тым, што калі чалавек навучыўся харчавацца правільна, то гэты рэжым харчавання застаецца такім заўсёды. адпаведна, лішні вага не назапашваецца, бо пры змененым ў правільны бок харчовым паводзінах выраўноўваецца баланс энергазатрат і дзённай каларыйнасці, чалавек спажывае больш здаровую і натуральную ежу. Як следства, фігура застаецца стройнай. А для таго, каб схуднець, неабходна проста павялічыць актыўнасць.
Штодзённы рацыён здаровага харчавання складаецца з травы, гародніны, збожжавых, бабовых, садавіны, мяса, яек, рыбы, малочныя прадукты.
Асноўныя кампаненты харчавання
складаныя вугляводы | Хлеб з вотруб'ем, буры або дзікі рыс, зялёная грэчка, Лебяда, булгур, гарох, авёс, сачавіца, фасолю |
абалоніна | ягады, зеляніна, капуста, карняплоды, гарбузовыя, лук, цытрусавыя, водарасці |
Тлушчы | авакада, арэхі ня смажаная, алею (рафінаваныя і нерафінаваны) |
вавёркі | курынае філе, яйкі, нятлустая цяляціна, трусік, морапрадукты, белая рыба, малако, кісламалочная прадукцыя |
Акрамя гэтага варта памятаць пра тое, што:
– трэба выключыць з рацыёну газаваныя напоі, фастфуд, кандытарскія вырабы, кансервы, снэкаў і іншыя шкодныя прадукты;
– паменшыць колькасць солі ў рацыёне (менш 5 грам у дзень);
– стравы запякаць, варыць, тушыць, рыхтаваць на пару;
– за дзень ёсць не менш 400 грамаў гародніны і садавіны;
– замяніць хуткія вугляводы павольнымі;
– ўжываць дастаткова бялкоў - на 1 кг вагі 1 г бялку;
– піць чыстую ваду (30 мл 1 кг масы цела);
– выбіраць поліненасычаныя тлушчы - ільняное і аліўкавы алей, семечкі, авакада, арэхі, тлустую рыбу;
– прыём ежы не менш 5 раз у суткі, апошні раз трапезничая за 3 гадзіны да сну;
– ёсць разнастайную ежу.
Кацярына Талкачова,
аддзел грамадскага здароўя
Гомельскага абласнога ЦГЭ і ОЗ
- #4 (без назвы)
- Блог
- структура
- паслугі
- Пра цэнтр
- кантакты
- Аддзел прафілактычнай дэзінфекцыі
- Аддзел камернай дэзінфекцыі
- санітарны пропускник
- Аддзел заключнай дэзінфекцыі
- адміністрацыя
- Deratizatsionnaya лабараторыя
- вынішчаючы
- дезинсекция
- падрыхтоўка ядоприманки
- Противопедикулезная апрацоўка
- Kamernaya дэзінфекцыя
- Апрацоўка ачагоў інфекцыйных захворванняў
- апрацоўка аўтатранспарту
- зваротная сувязь
- Апрацоўка памяшканняў ад цвілі
- гарачая лінія
- Рэжым працы
- адно акно
- Задаць пытанне спецыялісту
- Пералік адміністрацыйных працэдур
- Цэны на платныя паслугі ад 01.01.2021
каментаванне закрыты.