15 жнівень – Дзень здаровага харчавання

Здаровае харчаванне - гэта такое харчаванне, якое забяспечвае рост, аптымальнае развіццё, паўнавартасную жыццядзейнасць, спрыяе ўмацаванню здароўя і прафілактыцы неінфекцыйных захворванняў (КРЫШ), уключаючы дыябет, хваробы сэрца, інсульт і рак. У рацыён чалавека, які сілкуецца па такім прынцыпе, павінны ўваходзіць стравы, у якіх прысутнічаюць пажыўныя рэчывы - вавёркі, тлушчы, вугляводы, вітаміны, мікраэлементы.

Сутнасць правільнага харчавання складаецца ў тым, што калі чалавек навучыўся харчавацца правільна, то гэты рэжым харчавання застаецца такім заўсёды. адпаведна, лішні вага не назапашваецца, бо пры змененым ў правільны бок харчовым паводзінах выраўноўваецца баланс энергазатрат і дзённай каларыйнасці, чалавек спажывае больш здаровую і натуральную ежу. Як следства, фігура застаецца стройнай. А для таго, каб схуднець, неабходна проста павялічыць актыўнасць.

 

Штодзённы рацыён здаровага харчавання складаецца з травы, гародніны, збожжавых, бабовых, садавіны, мяса, яек, рыбы, малочныя прадукты.

Асноўныя кампаненты харчавання

складаныя вугляводы Хлеб з вотруб'ем, буры або дзікі рыс, зялёная грэчка, Лебяда, булгур, гарох, авёс, сачавіца, фасолю
абалоніна ягады, зеляніна, капуста, карняплоды, гарбузовыя, лук, цытрусавыя, водарасці
Тлушчы авакада, арэхі ня смажаная, алею (рафінаваныя і нерафінаваны)
вавёркі курынае філе, яйкі, нятлустая цяляціна, трусік, морапрадукты, белая рыба, малако, кісламалочная прадукцыя

 

Акрамя гэтага варта памятаць пра тое, што:

– трэба выключыць з рацыёну газаваныя напоі, фастфуд, кандытарскія вырабы, кансервы, снэкаў і іншыя шкодныя прадукты;

– паменшыць колькасць солі ў рацыёне (менш 5 грам у дзень);

– стравы запякаць, варыць, тушыць, рыхтаваць на пару;

– за дзень ёсць не менш 400 грамаў гародніны і садавіны;

– замяніць хуткія вугляводы павольнымі;

– ўжываць дастаткова бялкоў - на 1 кг вагі 1 г бялку;

– піць чыстую ваду (30 мл 1 кг масы цела);

– выбіраць поліненасычаныя тлушчы - ільняное і аліўкавы алей, семечкі, авакада, арэхі, тлустую рыбу;

– прыём ежы не менш 5 раз у суткі, апошні раз трапезничая за 3 гадзіны да сну;

– ёсць разнастайную ежу.

 

 

Кацярына Талкачова,
аддзел грамадскага здароўя
Гомельскага абласнога ЦГЭ і ОЗ

каментаванне закрыты.

пошук
пераклад
EnglishБеларускаяFrançaisDeutschItalianoРусский
 рэдагаванне перакладу
па Transposh - translation plugin for wordpress
катэгорыі
уверх
© 2024    Капіраванне матэрыялаў сайта дазволена толькі пры наяўнасці актыўнай спасылкі