Здаровае харчаванне павінна забяспечваць рост, аптымальнае функцыянаванне органаў і сістэм, паўнавартасную жыццядзейнасць, садзейнічаць умацаванню здароўя і прафілактыцы неінфекцыйных захворванняў, уключаючы дыябет, хваробы сэрца, інсульт і рак.
Штодзённы рацыён здаровага харчавання складаецца з травы, гародніны, збожжавых, бабовых, садавіны, мяса, яек, рыбы, малакапрадуктаў і правільных тлушчаў. Аптымальнае суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў і дарослых павінна складаць 1:1:4.
Найважнейшым прынцыпам правільнага харчавання з'яўляецца прынцып энергетычнай адэкватнасці харчавання. Ён заключаецца ў тым, што энергетычная каштоўнасць рацыёну павінна адпавядаць энергетычным выдаткам арганізма з улікам узросту, падлогі, стану здароўя, спецыфікі выконваемай работы.
Следующий принцип – пластычнай адэкватнасці харчавання. ён абвяшчае, што ў харчовым рацыёне павінны прысутнічаць у неабходных колькасцях ўсе жыццёва важныя рэчывы для будаўнічых мэтаў і рэгуляцыі фізіялагічных функцый, прытым ўтрыманне і суадносіны гэтых рэчываў (нутриентов) павінна быць аптымальна збалансаваным.
існуе таксама прынцып ферментатыўнай адэкватнасці. Этот принцип предусматривает соответствие потребляемой пищи с функциональными возможностями желудчно-кишечного тракта с учетом возраста, спадчыннасці, фізіялогіі і наяўнасці саматычных захворванняў. напрыклад, для які расце арганізма з-за недасканаласці і функцыянальнага станаўлення ферментатыўнага апарата харчаванне павінна мець дыетычную накіраванасць. Павінны быць выкананы нормы механічнага, тэрмічнага і хімічнага шкадаванне ежы. Для захавання механічным шкадаваннем грубавалакністую ежа, тая ж капуста, павінна быць добра здрабніць; для тэрмічнага - тэмпература халодных страў павінна быць пакаёвай, гарачых страў - не вышэй за 50 градусаў. Хімічнае шкадаванне заснавана на выключэнні з сілкавання прадуктаў, якія валодаюць раздражняльным дзеяннем і ўзмацняюць сакраторную актыўнасць. напрыклад, марынады, моцны чай, вострыя і вэнджаныя стравы, газаваныя напоі.
Найбольшую важнасць уяўляе сабой прынцып бясшкоднасці харчавання. Ежа не павінна ўтрымліваць патагенных мікраарганізмаў, а таксама ксенобиотиков, радыенуклідаў, у колькасцях, не якое перавышае іх дапушчальныя ўзроўні. Павінны быць выкананы санітарна-гігіенічных патрабаванні, г.зн.. высокую якасць сыравіны, захаванне ўмоў і тэрмінаў захоўвання, а таксама нарыхтоўкі і транспарціроўкі прадуктаў харчавання.
Принцип биоритмологической адекватности питания кажа пра неабходнасць выканання рацыянальнага рэжыму харчавання ў адпаведнасці з біялагічнымі і сацыяльнымі рытмамі. Ежу неабходна ўжываць у адно і тое ж час з інтэрвалам не больш за 3,5-4 гадзіну. Апошні прыём ежы - за 2,5-3 гадзіны да сну.
У цэлым, правільнае харчаванне прадугледжвае таксама выкананне прынцыпаў індывідуальнасці, пісьменнасці і ўмеранасці.
Акрамя гэтага варта памятаць пра тое, што:
– трэба выключыць з рацыёну фастфуд і газаваныя напоі, кандытарскія вырабы, кансервы, чыпсы;
– паменшыць колькасць солі ў рацыёне (менш 5 грам у дзень);
– ўжываць дастаткова бялкоў - на 1 кг вагі 1 г бялку;
– стравы запякаць, варыць, тушыць, рыхтаваць на пару;
– у дзень ёсць не менш 400 грам гародніны / садавіны;
– замяніць хуткія вугляводы павольнымі;
– неабходную колькасць вадкасці ў дзень, пры адсутнасці супрацьпаказанняў, павінна складаць 30-40 г на кілаграм масы цела чалавека. У сярэднім гэта складае 1,5- 2,5 л. Частка з гэтай колькасці расходуецца на прыгатаванне ежы, іншая частка – у якасці пітва. Ідэальнай для пітва лічыцца чыстая (фільтраваныя або бутэляваная) негазаванай пітная вада. Можна таксама выкарыстоўваць мінеральную ваду з нізкай мінералізацыяй, чай (зялёны, чорны, каркадэ), натуральны кава, цыкорый, свежеотжатый сокі, травяныя адвары. Інтэрвал паміж пітвом і прыёмам ежы павінен складаць не менш 30 хвілін.
– выбіраць правільныя тлушчы - аліўкавы і сланечнікавы алей, ільняны алей і льняныя семечкі, тлустую рыбу і марскія водарасці.
13 жнівень 2021 года ў ДУ «Гомельскі абласны цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя »будзе працаваць« прамая »тэлефонная лінія з кансультацыяй:
– урача-гігіеніста (загадчык аддзялення) аддзялення гігіены харчавання з 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 50-74-17;
– ўрача па медыцынскай прафілактыцы з 10.00 да 12.00 па тэлефоне 8 (0232) 33-57-24.
- #4 (без назвы)
- Блог
- структура
- паслугі
- Пра цэнтр
- кантакты
- Аддзел прафілактычнай дэзінфекцыі
- Аддзел камернай дэзінфекцыі
- санітарны пропускник
- Аддзел заключнай дэзінфекцыі
- адміністрацыя
- Deratizatsionnaya лабараторыя
- вынішчаючы
- дезинсекция
- падрыхтоўка ядоприманки
- Противопедикулезная апрацоўка
- Kamernaya дэзінфекцыя
- Апрацоўка ачагоў інфекцыйных захворванняў
- апрацоўка аўтатранспарту
- зваротная сувязь
- Апрацоўка памяшканняў ад цвілі
- гарачая лінія
- Рэжым працы
- адно акно
- Задаць пытанне спецыялісту
- Пералік адміністрацыйных працэдур
- Цэны на платныя паслугі ад 01.01.2021
каментаванне закрыты.